Suomen Kähertäjämuseo
Kemi on kuuluisa erikoisista museokohteistaan. Yksi niistä on Suomen Kähertäjämuseo, joka sijaitsee Marttalan museoalueella yhdessä Kemin työläismuseon kanssa.
Museon näyttely koostuu noin 5000 kampaamo- ja parturialaan liittyvästä esineestä. Kähertäjäammatin saloihin 1900-luvun alusta 1960-luvulle saakka pääsee tutustumaan tilauksesta.
Kähertäjän ammatti on yksi maailman vanhimmista käsityöläisammateista. Jo muinaisessa Egyptissä tiedetään olleen hiusalan osaajia. Tältä ajalta ovat peräisin leveäteräiset partaveitset, joita käytettiin myös hiusten leikkaamiseen.
Kähertäjät ovat vuosisatojen ajan palvelleet yhteiskuntaa monin eri tavoin. Kähertäjän työnkuvaan on aikojen saatossa kuulunut monia lääkinnällisiä tehtäviä, kuten hampaiden poistaminen, pienimuotoisia leikkauksia ja suoneniskentää. Tästä johtuen ammattikunnan symbolina on Suomessa yhä käytössä verilautanen. Kähertäjän ammattikunta perustettiin varsinaisesti 1200-luvun aikana. Kähertäjillä on historiassa ollut tärkeä rooli myös sotaväessä.
Suomen Kähertäjämuseo avattiin yleisölle vuonna 1989. Museon näyttely tutustuttaa kähertäjäammatin saloihin 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Näyttelyn interiöörit edustavat 1900-luvun puolivälin jälkeistä tyyliä. Museon vanhin esine on vuodelta 1850 peräisin oleva lainerauta. Museoesineistö käsittää on noin 5000 esinettä. Lahjoituksina saatu kokoelma on kerätty eri puolilta Suomea. Näyttelyn esillepanosta ja esineiden keräyksestä vastaa kemiläinen kampaaja-parturi Tuula Tarvainen.