Museon näyttelymestari Janne Kuoppala lähikuvassa.

Janne Kuoppala

4.9.2020

Olen 36-vuotias kemiläisen kulttuuriperinnön puolustaja. Työskentelen Kemin historiallisessa museossa ja olen koulutukseltani filosofian maisteri. Olen syntynyt ja viettänyt suurimman osan elämästäni Kemissä. Päädyin opiskelemaan historiaa Oulun yliopistoon. Se oli minulle luonnollinen vaihtoehto koska ei minulla ei ollut juuri muita kiinnostuksen kohteita. Historia on kiehtonut minua jo lapsesta saakka enkä kouluaikoina juuri muuta osannut. Opintojen aikana minulle syntyi ajatus suuntautua museoalalle. Kotiseuturakkaana ihmisenä oli onnenpotku, että valmistumiseni jälkeen kotikaupunkini museossa oli avoimena työpaikka. Työkseni painin menneisyydessä, mutta vapaa-aikana pyrin olemaan mukana myös nykyhetkessä. Harrastukseni ovat lähinnä luontohenkisiä. Kesäisin teen pitkiä vaelluksia erämaissa ja soutelen lohta joella. Syksyin metsästän hirviä ja poimin marjoja. Talvisin hiihtelen metsissä ja istuskelen pilkkimässä meren jäällä. Kevään tullen narrailen ahvenia jääpeitteen sulaessa. Kaikkiin näihin onneksi löytyy mahdollisuus ihan läheltä. Se on varmasti suurin syy, miksi palasin takaisin kotikaupunkiini.

Ajan sykkeessä menneen ja tulevan välissä

Yleisesti voisi ajatella, että työskentely museossa on rauhallista. Kuva museoista onkin useasti pölyttynyt ja seesteinen. Sellainen ajatus on kuitenkin kaukana siitä totuudesta, jota museoiden työntekijät tekevät kulissien takana.

Museotyöntekijöiden arkeen sattuu ajoittain kausia, jolloin vapaa-aika tuntuu vieraalta käsitteeltä. Sattumalta juuri nyt, kun oli minun hetkeni kirjoittaa blogia, tuli vastaan sellainen viikko, että työtehtävien lisäksi ei ole ollut juurikaan aikaa kuin syödä ja nukkua. Tästä johtuen minusta tuntuu luontevalta kirjoittaa lyhyesti työstä Kemin historiallisen museon palveluksessa.

Museotyön keskeisiä osa-alueita ovat yleisötyö, kokoelmatyö ja erilaiset asiantuntijatehtävät. Yleisötyöllä museoissa tarkoitetaan lähinnä tuotettuja näyttelyitä ja kirjoitettuja julkaisuja. Meillä Kemin historiallisessa museossa pysyvän perusnäyttelyn lisäksi tuotetaan vuosittain useita vaihtuvia- ja pienoisnäyttelyitä. Tämän lisäksi pyrimme olemaan aktiivisesti esillä erilaisissa medioissa.  Museolla onkin julkisessa keskustelussa tärkeä asema. Sosiaalisen median aikakaudella museoiden tuottaman materiaalin määrä on kasvanut huomattavasti.

Kokoelmatyö on museon tärkein perustehtävä. Museo tallentaa kokoelmiinsa alueensa yhteistä perintöä ja varmistaa, että se säilyy myös tuleville sukupolville. Kokoelmatyön voidaan sanoa olevan menneisyyden arvottamista tulevaisuuden historiaksi. Museotyöntekijällä on suuri vastuu siitä, minkälainen kuva tulevaisuuden ihmisillä on menneistä ajoista. Siitä johtuen kokoelmatyö on tarkkaa. Tallennettavat objektit täytyy vastata tarkasti kokoelmapolitiikassa määriteltyihin ehtoihin.

Suurin osa yleisöstä ja asiakkaista, joita varten tätä työtä tehdään, ei ole vielä syntynyt.

Museotyö on suurimmalta osaltaan melkoista salapoliisityötä. Työn aikajänne ulottuu kauemmaksi kuin kaupungin historia ja työ täytyy suunnitella kauaksi tulevaisuuteen. Kärjistäen voisi todeta, että suurin osa yleisöstä ja asiakkaista, joita varten tätä työtä tehdään, ei ole vielä syntynyt. Samaan hengenvetoon myös voi sanoa, että museotyön kannalta tärkeimmät yhteistyökumppanitkin ovat siirtyneet ajasta iäisyyteen. Museotyö on siis jatkuvaa tasapainoilua menneisyyden ja tulevaisuuden välillä. Ennen oli ennen ja huomenna tämäkin päivä on jo historiaa. Niin kauan kuin toimivaa aikakonetta ei ole vielä keksitty, on museotyö välillä henkisiä ja fyysisiä voimavaroja koettelevaa täysipäiväistä työtä.

Museoiden työntekijöiden on kyettävä toimimaan alaa koskevissa asiantuntijatehtävissä. Erilaisiin tietopyyntöihin vastaamiseen, lausuntojen kirjoittamiseen, kohteiden tarkastamiseen ja selvitysten tekemiseen menee viikoittain runsaasti aikaa.

Nykyhetkessä tehty työ näyttäytyy yleisölle huolella valmistelluin näyttelyin ja julkaisuin, joita museoiden on tuotettava monien erilaisten yleisöjen tarpeita silmällä pitäen.  Teknologinen kehitys ja digitalisaatio ovat tuoneet omat mausteensa myös museotyöhön. Uudet teknologiset keksinnöt mahdollistavat valtavan määrän uudenlaisia tapoja esitellä kokoelmia. Museotyöntekijöiden täytyy olla perillä kehityksestä ja osattava tarpeen tullen ja resurssien mahdollistaessa hyödyntää nykyaikaisia innovaatioita.

Tämä korona-aika on tuonut mukanaan myös museotyöhön omat haasteensa. Erilaiset suojaus- ja rajoitustoimenpiteet on kyettävä ottamaan huomioon lähes kaikessa työssä. Olemme pitäneet huolta, että asiakkaillamme on turvallista vierailla museoissa myös näinä vaikeina aikoina. Hyvin kävijöitä onkin riittänyt. Esimerkiksi Meripuistossa olevassa Yli-Jaakheikin savupirtissä oli ennätyksellisen vilkas kesäkausi.  

Tälle viikolle onnistuimme käymään läpi kaikki museotyön osa-alueet ja onnistuimme siinä mielestäni aivan mukavasti. Autossa vietettyjä kilometrejä tuli noin 1400, maastossa työskentelimme kengät märkinä hirvikärpästen seurana tuntikausia ja kannoimme pakettiautokuormittain esineitä. Saimme valmisteltua tulevia tapahtumia ja samalla palveltua yleisöämme. 

Historialliseen museoon tulevaa tavaraa puretaan kadulla kuorma-autosta.
Kuorman purkua. KUVA: JANNE KUOPPALA

Vastaanotimme tällä viikolla merkittävän lahjoituksen kemiläisen kotiseutupioneerin Niilo Teerijoen esineistöä. Huomenna 5.9. on sopivasti Niilo Teerijoen syntymäpäivä. Jos hän eläisi, hän täyttäisi nyt 118 vuotta. Esineistöön voi käydä tutustumassa Kemin historiallisessa museossa nyt viikonloppuna. 

Historialliseen museoon tuotu tavarakuorma näyttelytilassa.
Purettu kuorma. KUVA: JANNE KUOPPALA

Ensi viikosta luvassa myös työntäyteinen ja kiinnostava. Järjestämme Lastenkulttuurikeskuksen kanssa arkeologian päivät kaikille Kemin 5.-luokkalaisille. Museossa on siis aamupäivisin odotettavissa vilskettä.

Syyskuun 15. päivänä avaamme uuden vaihtuvan näyttelymme nimeltä Julistetaidetta neuvostomaasta. Kyseinen näyttely on Työväenmuseo Werstaan tuottama julistenäyttely, joka kuvastaa Neuvostoliiton vaiheita lokakuun vallankumouksesta järjestelmän kaatumiseen saakka. Esillä on Neuvostoliiton alkuvaiheiden avantgardistisia ja loppuvaiheen humoristisiakin julisteita. Näyttely on varmasti mielenkiintoinen kaikille julistetaiteesta kiinnostuneille kävijöille.

Meillä on tulossa kiinnostava syksy, ja toivottavasti mahdollisimman moni käy tutustumassa tarjontaamme. Jos asiat etenevät kuten on suunniteltu, saattaa museovierailun aikana saada syksyn mittaan helpotusta myös kahvintuskaan.

Yrityksestä huolimatta minulla jäivät tämän viikon osalta puolukat poimimatta. Toivottavasti tulevina viikkoina ehtii myös marjametsään. 

Takaisin listaukseen