Nainen karvareunainen huppu päässään

Mervi Nikander

7.5.2021

Olen Nikanderin Mervi, juuri aloittanut Kemin elinkeinojohtajana. Olen 48-vuotias yhteiskuntatieteen maisteri/sosiologi ja tällä hetkellä asun perheeni kanssa Rovaniemellä, kotoisin olen Sodankylästä. Takanani on parinkymmenen vuoden kokemus strategisesta kehittämisestä ja rahoitustoiminnasta mm. Lapin liitossa, Lapin lääninhallituksessa, Päijät-Hämeen liitossa sekä Lapin yliopistolla. Olen tyyppi, joka katsoo mieluiten asioiden myönteisiä puolia, negatiiviset tulevat eteen pyytämättäkin. Olen melko avoin ja sosiaalinen tyyppi ja on mukavaa, kun tullaan juttelemaan, minun kanssani kyllä saa keskustelun pystyyn. Ensimmäisten viikkojen perusteella olen tullut myös siihen tulokseen, että minussa asuu pieni Kemiläinen. Laittakaa seurantaan twitter-tili @MerviNikander, siellä postailen jonkin verran työstäni ja mielelläni myös Kemin ja Kemin kaupungin jutuista. Vaikka olenkin reissutyöläinen, niin olen lujasti sitoutunut työhön Kemin ja Meri-Lapin hyväksi ja tulettekin huomaamaan, että käytän usein termiä me ja silloin puhun Kemistä. Kiitos kutsusta tulla bloggaamaan! Tullaan tutuiksi ja #Tehemäpois"

Tiukka paikka

Kulunut kuukausi on ollut rankka. Stora Enson ilmoitus Veitsiluodon tehtaan sulkemissuunnitelmista oli isku vyön alle. Ensimmäiseen kahteen kuukauteeni mahtui siis Suomen suurimman metsäteollisuusinvestoinnin aloitus ja ilmoitus vuodesta 1922 saakka toimineen Veitsiluodon tehtaan mahdollisesta sulkemisesta. Lapin kansan paras ja surkein kansikuva tulivat muutaman viikon sisään. Yhteistoimintaneuvotteluiden pariin kuuluu reilu 600 ihmistä…. Tehtaan sulkeminen on valtava kriisi. Suru ja huoli ihmisten tulevaisuudesta on yhteinen. Se koskettaa monia perheitä täällä meidän kaupunkimmekin organisaatiossa. Monen perheessä yksi tai useampi saa leipänsä suoraan tai välillisesti Veitsiluodosta. Minullakin on yhteinen historia Veitsiluoto Oy:n kanssa. Isäni teki työuransa Veitsiluodon puunhankintapuolella.

KUVA: STORA ENSO

Kaupunginjohtaja nosti meillä heti esiin ihmisten, mukaan lukien nuoret ja lapset, tuen varmistamisen. Kriisin keskellä meidän tehtävä täällä kaupungilla onkin laittaa hihat heilumaan. Olen todennut kuluneena viikkona useamman kerran, että olisi sitä voitu nauttia vähän enemmän tuosta Metsä Fibren investoinnista ja keskittyä ottamaan siitä kasvua koko kaupunkiin. Onneksi meillä on tuo investointi ja onneksi kaupungissa on vahvasti satsattu metsäteollisuuteen ja kiertotalouteen. Taustalla on tehty todella paljon työtä, jonka avulla on saatu alueen yrityksiä kasvamaan, saatu uusia alkavia yrityksiä käyntiin. On satsattu koulutukseen sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Suurinvestointi käänsi monien katseet kohti Kemiä ja niin teki myös Stora Enson sulkemisuutinen.

Tätä katseiden suuntaamista Kemiin meidän pitää nyt rohkeasti hyödyntää. Vaikka mikään ei suoraan korvaa pitkän ja upean historian Veitsiluotoa, on sen tehdasalueelle suurta kiinnostusta. Mukana on suuren mittakaavan, satojen miljoonien investointisuunnitelmia ja pienempiä suunnitelmia. Joka tapauksessa tehdasalueelle on hyvä mahdollisuus rakentaa metsään ja kiertotalouteen perustuva yrityspuisto.

Irtisanominen on jokaiselle sen kohteeksi joutuvalle paha paikka. Jokaisen olisi myös hyvä muistaa tai jokaista olisi muistutettava, että heillä on suuri määrä osaamista, jolle edelleen on käyttöä ja jota voidaan uudistaa ja jalostaa. Ehkäpä tuosta joukosta joku siirtyy myös yrittäjäksi. Yrittäjyys on varteenotettava vaihtoehto ja kun koronan jälkeen ennustetaan kovaa kasvua alkavaksi tarkoittaa se uusiakin investointeja ympäri pohjoista Suomea ja Ruotsia rakentamiseen, logistiikkaan ja metsään tai kaivannaisiin liittyen. Varmasti meillä kaikilla Kemissä on vahva tahto siihen, ettei kenenkään tarvitsisi muuttaa alueelta pois!

Meillä kaupungilla on käytössä monia välineitä, joilla pyrimme tukemaan ja auttamaan. Työllisyyden hoitoa on Kemissä jo pitkään hoidettu määrätietoisesti. Mitä itse arvostan erittäin paljon on, että tuon työn keskiössä on sosiaalinen kestävyys. Kaupungin rakennetyöttömyys on ollut pitkään haasteena. Taustalla on monia vaikeita asioita, mutta myös iloisia onnistumisia. Jokainen työelämään palannut pitkäaikaistyötön on iso juttu niin meille kaupungin tekijöille kuin itse työllistyville. Noista hyvistä tarinoista voimme ammentaa myös oppia ja kehittyä edelleen paremmiksi – linkiksi tekemättömän työn, työn tekijän ja työnantajan välille. Työtä Kemissä-hankkeen avulla on myös saatu lisättyä vuorovaikutusta yrityskentän kanssa. Tuo hyvä yhteys yrittäjiin korostuu nyt kun valmistelemme Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla Valtioneuvostolle Kemin äkillisen rakennemuutoksen (=ÄRM) toimintasuunnitelmaa Veitsiluodon tilanteen johdosta. Tässä ÄRM-työssä tehdään laajaa ja läheistä yhteistyötä Kemin, Simon, Keminmaan kuntien sekä Lapin liiton, Lapin ELY-keskuksen, Lapin TE-keskuksen sekä koulutussektorin kanssa. Myös Työ- ja elinkeinoministeriö on tiiviisti mukana valmistelussa.

KUVA: MERVI NIKANDER

Tästä blogista tuli nyt melko työ painotteinen, mutta se kertokoot siitä, että siihen ollaan nämä viikot tiiviisti keskitytty. Kiirettä piti jo tuon suurhankkeen osalta ja se lisääntyi kriisiuutisen myötä. Mutta kantakoot tässä kiireessä meitä kaksi viisautta, jotka olen huomannut jo aikaisemmin melkoisen osuviksi vinkeiksi. Toinen on, että norsu syödään palasina eli asiat on hyvä palastella ja tehdä pois askel kerrallaan. Ja toinen on, että nukutaan yön yli. Tämän viisauden takana on kuulemma eräs erittäin tunnettu ja pitkän uran omaava herrasmies Meri-Lapin alueelta- näin minua viime viikolla muistutettiin.

Toivon Jokaiselle, jota tämä Veitsiluodon kriisi koskettaa voimia! Älkää jääkö yksin vaan käyttäkää kaikki tuki mikä teille on mahdollistettu. Ja uskalletaan katsoa eteenpäin.

Tämä ei ole Kemin loppu, tämä on takaisku ja parhaimmillaan tämä voi olla uusi alku. Kemi on upea kaupunki, joka on tulevaisuudessakin teollisuuden keskus! Kaikesta huolimatta nautitaan alkavasta keväästä ja kesän odotuksesta. Ihan pian herää sisäsatamakin kesään ja pääsemme nauttimaan merellisestä Kemistä.

KUVA: MERVI NIKANDER
Takaisin listaukseen