21.12.2022

Millainen jäämistö syntyy meidän kaikkien muistoista? – Kemin taidemuseo etsii muistoesineitä osaksi installaatiota 

Mikä esine kodissasi muistuttaa jostakusta jo poismenneestä läheisestä? Mikä arkinen esine kantaa tarinaa ihmisestä, joka on jo siirtynyt ajan rajan taakse? Mitä sellaista tavaraa säilytät aarteena, jolla ei ehkä muuten olisi arvoa mutta joka sisältää muistoja yhteisistä hetkistä, rakkaan henkisestä tai ihan arkisesta perinnöstä – mitä hän sinulle sanoi, kun opetti esinettä käyttämään? 

Kemin taidemuseossa avataan lauantaina 28.1.2023 Kuolemantanssi –niminen näyttely. Näyttelyn tuo Kemiin taiteilijaryhmä Kuolemattomat, joka koostuu viidestä kansainvälisesti tunnetusta nykytaiteilijasta. Taiteilijat ovat Jouko Alapartanen, Tuomas Korkalo, Ulla Remes, Anna-Maija Rissanen ja Mika Vesalahti.  

Näyttelyn yhden osan muodostaa kuva- ja yhteisötaiteilija Ulla Remeksen ideoima Jäämistö- ready-made-installaatio, joka koostuu yleisön muistoesineistä. Onko sinulla jokin muistoesine, jonka haluat lainata näyttelyä varten? Esineen ja siihen liittyvän tarinan voi tuoda osaksi installaatiota Kemin taidemuseoon 20.1.2023 mennessä. Esineet palautetaan omistajilleen näyttelyn päätyttyä. Näyttely on avoinna Kemin taidemuseossa 28.1.2023-25.3.2023. 

Jos et raski lainata esinettä, voit osallistua Jäämistö -yhteisötaideteokseen myös Jäämistö -nimisessä facebook-ryhmässä tai Instagramissa. Ota kuva jäämistöön kuuluvasta esineestäsi, jonka tarinan haluat jakaa, ja jaa se Jäämistö -facebook-sivulla ja/tai Instagramissa kokonaan julkisena. Kirjoita mukaan lyhyt tarina esineeseen liittyvistä muistoista. Missä olit, mitä puhuitte, mitä teitte, oliko se arkista ja tavallista vai jotenkin erityistä, miksi, mitä opit, miltä sinusta tuntui, millainen muisto tilanteesta jäi? Liitä tekstiisi tai vaikka pelkkään kuvaan hästägit #jäämistö #kemintaidemuseo #kuolemattomat #yhteisötaideteos #kuolemantanssi.  

Nykytaiteilijoiden teoksista koostuva Kuolemantanssi-näyttely rakentuu Virossa asuvan yhdysvaltalaisen antropologi-keräilijän R.Paul Firnhaberin historiallisen “Dance of death”-kokoelman ympärille. Näyttelykokonaisuus muodostaa kiinnostavan vuoropuhelun kuolemantanssi-teeman ympärille historiasta nykypäivään. Samaan aikaan yhteisötaideteos laajentaa kuolevaisuuden ja muistelun teemaa tavallisiin suomalaisiin koteihin ja meidän yhteisiin, erityisiin muistoihimme. 

Lisätietoja: Tanja Kavasvuo 040 357 6991 tanja.kavasvuo@kemi.fi 

Takaisin listaukseen