29.3.2023

Sanna Koiviston elämäntyö esillä Kemin taidemuseossa

Iiläisen kuvanveistäjä Sanna Koiviston retrospektiivinen näyttely Kohtaamisia on esillä Kemin taidemuseossa 1.4. – 27.5.2023.  

Sanna Koivisto tunnetaan erityisesti julkisista veistoksistaan, joita ovat muun muassa Sotalapsipatsas Kemissä, Tiernapojat ja Ajan kulku Oulussa sekä Uittopatsas Iissä. Nyt Kemin taidemuseossa on esillä Sanna Koiviston yksityisiä teoksia hänen pitkältä, lähes 50 vuotta kestäneeltä taiteilijauraltaan.

Sanna Koivisto aloitti taiteilijan työnsä Kemissä vuonna 1977, valmistuttuaan Lahden taideinstituutista.

Miksi elämäntyötä esittävä retrospektiivinen näyttely? ”Minulla alkaa olla ikää ja siksi haluan nähdä koosteen omasta tuotannostani saman katon alla”, Sanna Koivisto perustelee.

Näyttelyssä on esillä muun muassa pronssi-, betoni- ja keramiikkaveistoksia, piirustuksia ja piirustusmaalauksia, kuten hän itse tekniikkaansa kuvailee. Hän on myös kehittänyt itse uusia tekniikoita: ”Se on ihanaa, siinä voi käyttää laajasti luovuutta ja löytää uutta!”, Sanna Koivisto iloitsee, ”Tilaustöissä, kuten muotokuvissa, käytän perinteisempiä tekniikoita”.  

Sanna Koivisto pohtii luonnon, eläinten ja ihmisten suhdetta, sitä kuinka luonto on alistettu ihmisen ahneudelle ja hyväksikäytölle.  Myydyt morsiamet -sarja kertoo puolestaan naisten asemasta, hyväksikäytöstä ja suhteesta luontoon. ”Nämä teokset ovat kuvallista pohdintaa aiheista, joita mietin ja jotka huolettavat minua”, hän kuvailee. Useissa teoksissa välittyy kuitenkin arjen ja leikin aurinkoiset puolet: ”Minussa elää edelleen pieni lapsi, siksi minulle on luontevaa ja helppoa ilmaista lapsiveistosten kautta ihmisyyden parempia puolia. Saan siitä myös hyvää mieltä”. Lapsiaiheiden lisäksi eläinrakas Sanna Koivisto tekee näyttäviä eläinaiheisia teoksia.

Elämäntyö jatkuu

”Kemi on minulle läheinen kaupunki. Äitini oli kotoisin Kemin Lautiosaaresta ja isäni Kivikolta”, Sanna Koivisto kertoo, ”Asuin itsekin Kemissä toistakymmentä vuotta, Ristikankaan vanhassa osuuskaupassa”.

Sanna Koivistolle taiteilijan työ oli ilmeinen jo lapsena, mutta vanhemmilta sen hyväksyminen vei hieman aikaa: ”Näethän sie Pentti, etteihän tuosta raukasta ole mihinkhän muuhun. Anethan sen mennä taidekoulhun!”, äiti viimein totesi ja isä myöntyi tyttären taideopintoihin. Hän suoritti Lahdessa yhtä aikaa kuvanveisto- ja taidemaalauslinjat, ja sai stipendin kuvanveistosta.  

Sanna Koivisto muutti Iihin vuonna 1988 ja sai työtilan vanhalta Kauppilan kansakoululta. Koulu ja suuri osa hänen teoksistaan tuhoutui tulipalossa vuonna 2003. Savuavien raunioiden edessä syntyi taiteilijakollegoiden Helena Kaikkosen ja Antti Ylösen kanssa ajatus, että he tarvitsevat uudet työtilat. Kaisa Kerättären avustuksella he laativat hyvin perustellun hankehakemuksen EU:lle. Hanke sai mittava rahoituksen ja se oli alku Taidekeskus KulttuuriKauppilalle.

Taiteilijan työ ei lopu elämäntyötä esittelevään näyttelyyn vaan työ jatkuu: ”Niin kauan kuin korvien välissä jotain liikkuu ja kädet toimivat, tulen toteuttamaan uusia teoksia”, Sanna Koivisto nauraa iloisesti.

Näyttelyn avajaistilaisuudessa 1.4.2023 klo 14 julkaistaan Rita Dahlin kirjoittama teos Matka mahdollisuuksien ovelle, Sanna Koivisto ja hänen taiteensa (Atrain & Nord 2023).  

Lisätietoja: Tanja Kavasvuo, 040 357 6991, tanja.kavasvuo@kemi.fi

Takaisin listaukseen