Taiteilijaryhmä Kuolemattomat: Kuolemantanssi -näyttely Kemin taidemuseossa 28.1. – 25.3.2023
Kemin taidemuseon näyttelyvuoden avaa Kuolemantanssi –niminen näyttely. Näyttelyn tuo Kemiin taiteilijaryhmä Kuolemattomat, joka koostuu viidestä kansainvälisesti tunnetusta nykytaiteilijasta. Taiteilijat ovat Jouko Alapartanen, Tuomas Korkalo, Ulla Remes, Anna-Maija Rissanen ja Mika Vesalahti.
Näyttely avataan lauantaina 28.1.2023 kello 15 kirjailija ja filosofi Torsti Lehtisen esitelmällä ”Tietoisuus kuolemasta luovuuden lähteenä”. Tämän jälkeen tutkijatohtori Tiina Väre kertoo Kemin seurakunnan kirkkoherra Nikolaus Rungiuksen muumiosta. Esitelmiä seuraa paneelikeskustelu, jossa osallisina ovat esitelmöitsijät sekä taiteilijat.
Näyttelykokonaisuus esitelmineen arkistaa mytologisoitua kuolemaa; murtaa kuoleman laitostumista, etäännyttämistä, tabua ja yksinäisyyden verhoa. Kuolema ei ehkä muodostu ystäväksi, mutta jäsentyy luonnollisena osana elämää asettaen olemassaololle rajallisuuden.
Mika Vesalahti varioi alkuperäistä Kuolemantanssin teemaa mustepiirustuksissaan. Näkökulma on klassinen ja uudistava. Mustepiirustuksia on satoja kehystettyinä vitriinikehyksiin. Piirustusten runsaudesta muodostuu installaatio.
Tuomas Korkalo tuo maalauksissaan mukaan karnevalistisen kuoleman käsittelyn eteläeurooppalaisen ja meksikolaisen väri-ilottelun kautta. Pop-taiteellinen toteutus sisältää myös huumoria.
Jouko Alapartasen maalauksissa ja piirustuksissa seikkailee usein pääkallo tai kuoleman luurankohahmo eri yhteyksissä. Vanhemman taiteen muotokieli yhdistyy aikamme ironiaan.
Ulla Remeksen maalauskokonaisuus on nimeltään Kuoleman varjon maa. Siinä hän tekee näkyväksi Ukrainan sodan aiheuttamia tunnelmia ja samaan aikaan nostaa esiin yhteiskunnallista ulottuvuutta: esimerkiksi maalaus Muurit kohoavat laajenee globaaliksi: elämme valitettavaa aikaa, jolloin muurien purkamisen ja sovinnon rakentamisen sijaan rajoja vahvistetaan ja vartioidaan ja muureja rakennetaan.
Anna-Maija Rissanen kuvaa teoksissaan elämän virtaa. Luonnosta inspiraationsa saavissa aiheissa hän etsii tasapainoa haurauden ja voiman välillä.
Näyttelykokonaisuus on saanut ideansa Virossa asuvan yhdysvaltalaisen antropologi-keräilijän Roland Paul Firnhaberin Dance of death-kokoelmasta. Näyttelyyn esille tulevasta kokoelmasta löytyy keskiajasta alkaen harvinaisia kuolemantanssi-aiheisia uniikkivedoksia: puupiirroksia ja metalligrafiikkaa. Kuolemantanssi (ransk. La Danse Macabre, engl. Dance of death, ital. La Danza Macabra, saks. Totentanz) oli keskiajalla vallinnut hyvin yleinen maalaustaiteen aihe, joka kuvaa vertauskuvallisesti kuoleman universaaliutta ja arvaamattomuutta.
Nykytaiteilijoiden tuottama näyttelykokonaisuus muodostaa kiinnostavan vuoropuhelun kuolemantanssi-teeman ympärille historiasta nykypäivään. Samaan aikaan taiteilija Ulla Remeksen ideoima, alueen asukkaiden muistoesineistä koottu yhteisötaideteos laajentaa kuolevaisuuden ja muistelun teemaa tavallisiin suomalaisiin koteihin ja meidän yhteisiin, erityisiin muistoihimme.
Kuolemantanssi – Jouko Alapartanen, Tuomas Korkalo, Ulla Remes, Anna-Maija Rissanen ja Mika Vesalahti Kemin taidemuseossa 28.1. – 25.3.2023.
Kaikille avoimet avajaiset lauantaina 28.1.2023 kello 15 alkaen Kemin kulttuurikeskuksen isossa auditoriossa. Torsti Lehtisen ja Tiina Väreen esitelmät sekä paneelikeskustelu. Näyttelyyn tutustuminen klo 16.30-18. Vapaa pääsy.
Lisätietoja: Tanja Kavasvuo, Kemin taidemuseo, 040 357 6991 tanja.kavasvuo@kemi.fi