Kemin kaupungin työllisyyspalveluissa on käynnissä kaksivuotisen Osaamista työelämän tarpeisiin Otetta-hankkeen (ESR+), jonka aikana haetaan uudenlaisia ratkaisuja yritysten osaajatarpeeseen ja kohtaantoon oppilaitos- ja yritysyhteistyötä kehittämällä. Hanke toteutetaan ajalla 1.9.2023-31.8.2025.  

Hankkeessa on kaksi työpakettia: 

TP 1 Meri-Lapin alueen työnantajien osaajatarpeeseen vastaaminen 

Työpaketissa kehitetään yhdessä työnantajien kanssa välineitä/koulutuspaketteja työnhakijoiden osaamisen kehittämiseen. Hankkeen aikana toteutetaan yhdessä yritysten kanssa 1-2 pilottia, joissa hyödynnetään myös muualta saatuja hyviä käytänteitä rekrytoinnissa ja osaamisen lisäämisessä (mm. joustavat opintopolut) hankkeeseen osallistuvien yritysten tarpeisiin. 

Hankkeen aikana kehitetään konkreettisesti asiakkaan rinnalla kulkevaa omavalmentaja-toimintaa ja toimintamallia. Tarvittaessa oma-valmentaja myös jalkautuu työpaikoille huolehtimaan asiakkaan työhön opastamisesta erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden kohdalla saattaen-vaihtaen periaatteella. Samalla edistetään työyhteisöjen monimuotoisuutta ja yritysten valmiuksia ottaa vastaan erilaisia työntekijöitä: omavalmentaja valmentaa myös työyhteisöjä omaksumaan uudenlaista ajattelua ja asenteita esim. osatyökykyisä ja maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä kohtaan. Tässä menetelmänä käytetään yhteiskehittämistä työnantajien kanssa. 

TP 2 Ekosysteeminen rakentaminen huomioiden osaajatarpeet 

Työpaketissa rakennetaan ketterä ja paikalliset työnhakijat ja työnantajat tunteva toimintarakenne ja alueellinen toimintamalli. Yhdessä luodun toimintatavan avulla vastataan yritysten osaajatarpeisiin ja haetaan ratkaisuja kohtaanto-ongelmaan. Pitkällä aikavälillä (5-10 vuotta) pystytään nykyistä paremmin ennakoimaan ja tunnistamaan alueen koulutustarpeita.  

Työpaketissa kootaan monialaisesta osaamisen kehittämisen toimijaverkostosta tiimi, joka tekee tiivistä oppilaitos- ja yritysyhteistyötä yhdessä Pointin yrityspalvelutiimin kanssa. Tiimin tavoitteena on tuoda uudella tavalla yhteen osaamisen ja työllisyyden palveluja, joilla pystytään ketterästi vastaamaan yritysten osaajatarpeisiin toimintaympäristön muutoksissa. Tiimille määritellään yhteiset tavoitteet ja toimintatavat. Yhdessä eri toimijoiden kesken haetaan keinoja, joilla voidaan paremmin ennakoida työelämän muutoksia ja muuttuvia osaamistarpeita. Tiimi toimii työrukkasena kehitettäessä jatkuvan oppimisen edistäviä rakenteita ja toimintamalleja. Oppilaitosyhteistyön kehittäminen ja uudenlaisten toimintamallien rakentaminen vaatii koordinointia jatkuvan monialaisen vuoropuhelun ja yhdessä tekemisen ylläpitämiseksi. 

Hankkeen aikana kehitetään Meri-Lapin alueelle muodostuvan työllisyysalueen kuntien, koulutusorganisaatioiden, viranomaisten ja työnantajien välistä toimintatapaa, joka on muodostunut yhteispalvelu Pointin ja ÄRM-työn aikana. Toimintatavalla vastataan vuoden 2025 alusta voimaan tulleeseen TE-uudistukseen vahvistamalla koko elinvoiman ekosysteemiä.