Taidemuseo
Pohjois-Suomen vanhin taidemuseo on täynnä valoa, vauhdikkuutta ja värikkyyttä, kokemisen ja näkemisen iloa!
Taidemuseon aukioloajat
- maanantai–perjantai kello 10–17
- lauantai kello 10–15
- sunnuntaisin suljettu
- vapaa pääsy
- museo suljetaan juhlapyhiä edeltävänä päivänä klo 15
- juhlapyhinä suljettu
Kemin taidemuseo perustettiin vuonna 1947 lehtori Ape Rantaniemen 136 teosta käsittävän kokoelman pohjalle. Kokoelma sisältää pääasiassa esimerkkejä suomalaisesta varhaisesta modernismista. Tänä päivänä taidemuseon kokoelmassa on noin 2700 teosta: muun muassa maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja grafiikkaa 1800-luvun alusta aina nykypäivään saakka.
Kemin taidemuseo on alusta lähtien avannut ikkunat pohjoissuomalaiseen taiteeseen ja tehnyt näyttävästi mahdolliseksi pohjoisen taiteen esille tulon. Näyttelyiden pääpaino on Lapin nykytaiteen esittelyssä. Lapin kuvataiteen esittelyn ja dokumentoinnin lisäksi museo järjestää säännöllisesti myös muita kotimaisia ja kansainvälisiä näyttelyitä sekä erilaisia luentoja, tapahtumia, taidetyöpajoja ja opastuksia.
Kemin taidemuseossa ideoitiin aluetaidemuseoajatus vuonna 1972. Opetusministeriö nimitti Kemin taidemuseon alueelliseksi taidemuseoksi vuonna 1981. Taidemuseon tehtäväksi määriteltiin tutkimus-, tallennus- ja näyttelytoiminnan lisäksi edistää ja ohjata taidemuseotoimintaa Lapin läänin alueella. Vuonna 1993 vastuu alueellisesta taidemuseotoiminnasta jaettiin Rovaniemen kanssa siten, että Kemin alueeksi tuli Tornionjokilaakso (Muonio, Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Ylitornio, Pello, Kolari).
Lokakuussa 2019 Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen nimesi Kemin taidemuseon alueellisiksi vastuumuseoksi. Kemin taidemuseolle myönnetty vastuumuseotehtävä kattaa edellee alueellisen taidemuseotehtävän Tornionjokilaakson alueella. Alueellisia taidemuseotehtäviä ovat esimerkiksi alueen kuvataidetietouden kerääminen sekä alueen kuvataiteen esilletuonti.